www.busmuseum.nl

 

Bus: 03-HB-00
Oorspronkelijk nummer: VSL 8-261 (8409)
Merk: DAF
Carrosserie: Den Oudsten

Na de vorming van een algemeen streekvervoerbedrijf in Limburg in 1978 waarbij het VSL (Verenigd Streekvervoer Limburg) ontstond was behoefte aan standaardisatie van het wagenpark. Was het basisbedrijf LTM gestandaardiseerd op Leyland en DAF met carrosserie van Verheul of  Den Oudsten, de verschillende particuliere bedrijven die hun lijndiensten met chauffeurs en bussen aan VSL afstonden waren dat zeker niet. VSL bus 8-261 (NS-nummer 8409) was een van de eerste bussen die door het nieuwe bedrijf werden gekocht.

In 1995 werden VSL en Zuidooster samengevoegd tot het huidige busbedrijf Hermes maar heeft deze bus, gezien zijn leeftijd, waarschijnlijk niet meer gereden.

Alhoewel veel bussen hun weg vonden naar de sloop, naar particulieren of naar het buitenland, kwam de Hermes 8409 in juli 1995 terecht op het vliegveld Beek bij Maastricht. Na een tijd van bescheiden passagiersvervoer op het vliegveld was er nog een taak voor deze bus weggelegd.

Op het tot Maastricht Aachen Airport hernoemde vliegveld werden examens voor brandbestrijding gehouden waarbij de 8409 diende als examinatorenverblijf. In het nieuwe milennium kwam de bus echter buiten dienst te staan.

In Limburg is carnaval een populair feest waarbij meer dan eens een afgedankte bus werd gebruikt als carnavalswagen. Voor dit doel is de 8409 in de herfst van 2008 overgegaan naar de Zaate Hermenie “Noch Eine” uit Beek en is de bus in rap tempo verbouwd tot een zeer fraaie carnavalswagen, deels uitgevoerd als cabriolet. Zie www.nocheine.nl voor meer informatie.

Alhoewel de bus nu ruim 30 jaar oud is, kan deze nog jaren mee.

Foto's: Beek, 2009
© Bas van der Burght

Sluit dit scherm