Restauratiedagboek bus 9533

 

door Peer Baltus

Wat zijn we trots op onze 9533. De laatst geproduceerde oer MB 200, afgeleverd met grijze schortplaten, rode skai bekleding, een plat stuur en een Wilson semi- automatische versnellingsbak, die deze bussen het karakteristieke geluid geven. Hij heeft ruim 20 jaar actieve dienst achter de kiezen en in die tijd haast anderhalf miljoen kilometers gereden. Een hele prestatie, zowel van de bus, zijn bestuurders (hoeveel verschillende mensen zouden er mee gereden hebben), maar vooral ook van de specialisten van TSN die het onderhoud verzorgd hebben.

Toen de Stichting museumbus MB 200 de 9533 kocht, wisten we dat er best veel werk aan zou zitten. In de praktijk wordt bij oudere bussen het onderhoud wat aangepast aan de mate van inzet. In de laatste actieve jaren wordt een bus wat minder intensief gebruikt.

We vinden het leuk u met dit dagboek op de hoogte te houden van de vorderingen van de restauratie. Dat doen we niet per dag, maar per periode van bijvoorbeeld een maand. Aan de 9533 werken uitsluitend vrijwilligers die het leuk vinden om dit bustype voor het nageslacht te bewaren. We zijn geen specialisten en hebben geen 2 rechterhanden, maar komen een heel eind. U kunt ons enorm helpen met tips, adviezen en daadwerkelijke hulp. Wilt u eens komen kijken of een beetje meehelpen? Of vindt u het leuk iets aan ons te laten weten? Mail dan naar info@busmuseum.nl en u krijgt snel een berichtje van ons retour.

 

INHOUD

JUNI 2010

FEBRUARI 2009

JANUARI 2008

FEBRUARI 2006

JULI 2005

FEBRUARI 2005

DECEMBER 2004

OKTOBER 2004

 

CONTACT

Mail ons als u mee wilt helpen met de restauratie van deze bus !

JUNI 2010

Het is al weer een hele tijd geleden (te lang geleden) dat er weer eens een update van de werkzaamheden aan de bussen op de website is verschenen. Aan de ene kant komt dat omdat andere zaken (zoals werk en gezin) de nodige aandacht krijgen, aan de andere kant vul ik de vrije tijd vaak liever met het zwart maken van de handen in plaats het zwart maken van papier.

In de afgelopen periode is het zwart maken van de handen wel weer aardig gelukt. Je wil altijd meer en verder zijn met een restauratie, maar het is bepaald niet zo dat er niets gebeurd is. Aan de 9533 is niet echt heel hard gewerkt, wel wat kleine dingetjes. De bus staat warm en droog en wordt daar niet slechter van. De 6662 heeft zijn normale aandacht gehad qua onderhoud en ook aan deze bus zijn wat kleine dingetjes gedaan. Hij loopt “gewoon” in de keuring en is beschikbaar voor ritjes. De 6888 heeft een flinke reparatie aan de achterkant gehad. Onder de nooddeur wat het ijzer wat minder geworden om het zacht uit te drukken. Dat is vervangen en de boel is weer heel en hard. Uiteraard loopt ook deze bus in de keuring en is deze beschikbaar voor ritten.

De meeste tijd is in de 8229 gaan zitten. Deze heeft een reisje naar Peking gemaakt (olympische spelen; zie www.amsterdam-beijing.com ) en is eigenlijk probleemloos weer thuis gekomen. We hebben besloten deze bus te gaan verbouwen. Hij was al verre van origineel en is eigenlijk volledig vergelijkbaar met de 9533. Gezien de precaire financiële situatie van de Stichting Museumbus MB200 hebben we besloten te kijken of we niet wat meer “markt” naar ons toe kunnen trekken. We denken dat te kunnen met een cabriobus.

De 8229 is dus bezig met een metamorfose. Het dak is er al af en de beveiliging tegen er uit vallen is er al ingelast. Ook is een stuk van de vloer vervangen en is de ophanging van stoelen aan de raamzijde opnieuw geconstrueerd. Nu gaan we langzaam aan beginnen met het plaatsen van de wandbekleding die uiteraard tegen vocht moet kunnen. Ook zit er nogal wat werk in het omleggen van bedrading etc. Bovendien moeten er diverse schades hersteld worden na het Peking avontuur.

Ik ben heel blij met de hulp van Gertjan, Merijn en Jeroen. Samen werken is gezelliger dan alleen en je maakt "meer meters". Ook eens helpen? We hebben altijd wel wat te doen, ook al heb je geen twee rechterhanden. Mail of bel gerust! 

Een flinke maar mooie klus. De ambitie was om de cabrio deze zomer klaar te hebben maar dat gaan we helaas niet halen. Het is altijd lastig om in te schatten hoe lang een klus duurt en over het algemeen ben ik een beetje optimistisch. Je mag het ook naïef noemen :-)



FEBRUARI 2009

De 9533 is nog steeds ons zorgenkindje. Na een verhuizing van het hele

wagenpark en gereedschap van de St. museumbus MB200 hebben we de huisvesting nu aardig goed onder controle. Alles staat onderdak in nieuwe gebouwen met vloeistofdichte vloeren. We hebben ook flink wat tijd geïnvesteerd om alles uit te zoeken en te verhuizen.

Op de nieuwe plaats hebben we niet meer de beschikking over een brug maar wel de beschikking over wielklemheffers. Dat werkt ook prima en geeft meer flexibiliteit; een brug is toch en beetje een sta in de weg en met wielheffers ben je een stuk flexibeler. We kunnen dan niet alleen de rijdende bussen optillen maar ook de bus die veel van onze tijd vraagt; de 9533.

Om eerlijk te zijn hebben we op het punt gestaan met de 9533 te stoppen. We kwamen weer een paar plekken tegen waar we niet op gerekend hebben. Onder het motto “wie A zegt moet B zeggen” hebben we een oplossing gezocht en gevonden. Deze hebben we aan de RDW voorgelegd en is daar akkoord bevonden. Veel laswerk voor onze huislasser, maar wel met een prachtig resultaat.

We zijn nu al voor de vooras aangeland. Achter de as is nog veel werk (conserveren, vloer monteren, zeil er op etc et, maar qua ijzerwerk komt er wat licht in de duisternis. Nog één moeilijke plek aanpakken. Bij de achteras en dan verder met de uitstapbak en wat zijbalkjes. Dat laatste is voor ons simpel werk na alles wat we gedaan hebben.

We hebben en passant ook de vloeistofkoppeling laten reviseren en hebben de keerringen van de motor aan de vliegwielzijde en de keerring van de versnellingsbak vervangen. Dat was een leuke klus. Nu maar hopen dat ze lekvrij zijn. De naaf van de achteras rechts moet nog en voor het mooie ook de keerring van het differentieel. Die zweet een beetje maar wie weet laten we dat lekker zitten…..

Al met al best veel gedaan maar de vorderingen gaan niet hard. We doen het wel dusdanig dat de 9533 een zeer goede en goed geconserveerde toekomst ingaat. Hierdoor is een dergelijke restauratie met zuinig gebruik éénmalig en kunnen we op deze manier deze bijzondere bus een mooie museale toekomst bieden.…



JANUARI 2008

Zo, weer een nieuwe update. Dat het een tijdje geleden is dat we nieuws rond de restauratie van de 9533 op de site geplaatst hebben, wil niet zegen dat er niets gebeurd is. Het restauratiewerk moet natuurlijk allemaal “een beetje tussen de soep en de aardappelen” door gedaan worden. We hebben drukke banen en zijn blij als we een avond of een deel van de zaterdag aan de bus kunnen werken. Daarnaast moeten natuurlijk ook de 6662 en de 6888 rijdend gehouden worden. Dat lukt met relatief weinig werk, ze zijn na alle goede zorgen inmiddels heel behoorlijk “op orde”.

Om maar met de leuke nieuws te beginnen: De achterkant is klaar. De hoekstukken zijn gemonteerd, de vloer van de accubak en een nieuwe accubak zit er weer in en de lampen zijn weer gemonteerd. De bumper zit er op en de hoekstukken bijna. De accuklep moet nog even strak gemaakt worden en iets ingekort, waarna hij opnieuw in de lak kan worden gezet door onze huisspuiter.

Vanaf 20 centimeter voor de achterkant ziet het er iets minder af uit. We hebben inmiddels tot ver voor de achteras de vloer er uit gehaald. Onder de vloer zat heel veel ellende. We pakken het maar meteen goed aan. Zo hebben we bijvoorbeeld de bak waar de ventilator in zit ververst en al het ijzerwerk ontroest en opnieuw geconserveerd. Heel veel werk. Op heel veel plaatsen moest onze huislasser er nieuwe stukken inzetten. Mooi werk. Vooral ontroesten en conserveren kost heel veel tijd. Op de foto’s kun je een impressie krijgen van de hoeveelheid werk.

Rond de achteras is de bus eigenlijk zo rot als een mispel. We hebben daar dan ook heel veel nieuw ijzer moeten plaatsen. Ook de uitstapbak is niet meer helemaal nieuw. De wielhoepels hebben we inmiddels helemaal vervangen, inclusief de 6 bij 4 balkjes waar de buitenbeplating en de vloer op steunen. Ook best veel werk, maar komt allemaal weer goed. We gaan gewoon stug door. Als je zo aan het lassen bent is het best leuk om ook eens even met de beplating bezig te zijn. Als dat weer strak is en netjes in de kleur zie je weer waar je het allemaal eigenlijk voor doet; het in topstaat brengen van een gave bus.

De achterste vloerplaat is al weer op maat gemaakt en kan gemonteerd worden. Dat lijkt een klein klusje, maar is het niet. Naast het vastzetten moeten ook de gaten voor de banken etc op de juiste plaats komen. Daarna moet er nieuw zeil op waarna de banken er weer op kunnen. Naast de banken moeten ook de plinten voor de verwarming en de hoofdschakelaar (wel even goed de draden aansluiten) weer gemonteerd worden.

Het is een hele klus, maar we gaan elke week weer vooruit. Als je kijkt hoeveel kilo’s roest en rommel we onder de bus vandaan hebben gehaald denk ik dat hij straks enkele honderden kilo’s lichter is. We kijken er nu al naar uit weer een rondje met de 9533 te rijden, maar dat zal nog wel even duren….





FEBRUARI 2006

Eindelijk weer eens wat klusnieuws van de 9533! Er wordt nog steeds hard aan de bus gewerkt, die zo hier en daar toch wel wat mindere plekjes heeft. Na het verwijderen van de achterpet is al het ijzerwerk daaromheen vervangen. Dat is snel opgeschreven, maar minder snel klaar. Vergeet hierbij niet dat ook in de bus het nodige losgemaakt moet worden om overal bij te kunnen en de vele popnagels uit te boren. Zo moet ook de hele binnenverlichtingbalk er uit. Het meeste werk zat echter onder de accubak. Hier had de tand des tijds behoorlijk huisgehouden. Letterlijk vielen de gaten in het ijzer. Alles is losgeslepen en gehakt en vervangen door nieuw ijzer. Vooral het conserveren en schoonmaken van de aangedane maar niet rotte delen kost veel tijd. Natuurlijk kun je over roest heen verven, maar dan roest het net zo hard door. Bovendien zit er een halve zoutmijn onder de bus. Dat moet dus nauwkeurig schoongemaakt en behandeld worden. Met name de delen met oppervlakteroest maken we schoon met een Perago. Dat gaat heel grof, maar verwijdert alle roest veel beter dan bijvoorbeeld een komborstel. Overigens moesten we ook nog een stuk lassen in de dwarsbalk achter de accu's, daar was ook een gaatje in gevallen.

De achterpet zit er weer op. Tussen de naden zit originele butyleenkit (zelfs na 25 jaar nog zacht) en alles is weer netjes gepopnageld door onze huis popnagel manager. Met vereende krachten hebben we de pet in positie gebracht (zwaar, want de ruit zat er nog in). Nu moeten we de onderste balken nog aflakken zodat houten vloer van de accubak en het acculuik en de beplating weer gemonteerd kan worden. Het is echter te koud om netjes te kunnen lakken.

We zijn aan de rechterkant verder op weg gegaan naar voren. Zo is de wielkuip inmiddels verwijderd en zijn enkele balkjes vervangen. De bus is toch aardig rot op een aantal plekken, daar hebben we ons behoorlijk op verkeken. Bovendien moet over een behoorlijke oppervlakte de vloer vervangen worden. Die is helemaal weg, vooral aan de buitenkant. Een deel is al tijdens zijn werkzame leven vervangen. Hierdoor is ook een stuk zeil niet meer origineel. We overwegen dit maar zo te laten als het zeil er heel uitkomt op de te vervangen plaatsen. Anders vervangen we wellicht een fors deel van het zeil voor het originele novilon (erg duur en veel werk).

Via een bevriende relatie laten we de balkjes waar de nu nog gele (wordt grijs) schortbeplating tegenaan zit in een straal buigen. We weten de exacte maken niet, maar hebben 3,5 cm per meter gemeten (wie weet de straal wel exact?).

Wel een paar tegenslagen dus, maar onder het motto "wie A zegt moet B zeggen" gaan we vrolijk en vooral stug door. De bus staat mooi droog binnen en hoeft niet "morgen" klaar te zijn. Bovendien pakken we het in één keer goed aan, zonder eerst de hele bus uit elkaar te halen. We doen deel voor deel om het overzicht te houden.

Omdat hulp en inspiratie meer dan welkom zijn, nodigen we u graag uit eens te komen kijken. Het liefst hebben we dat u een beetje handig bent met ijzer en hout. Ook iemand die goed kan spuiten kunnen we erg goed gebruiken (we willen de bus grotendeels spuiten, in elk geval de gele delen). Vindt u het leuk om eens te komen kijken of een avond of zaterdagje mee te helpen, mail ons dan gerust. We zetten sterke koffie en houden van sterke verhalen. We werken meestal met z'n tweeën, alle hulp is welkom.




JULI 2005

In de afgelopen periode is er helaas wat minder tijd geweest voor de 9533. Bus 6662 had even wat extra aandacht nodig. De filosofie van de Stichting is dat we de rijdende bussen rijdend moeten houden. Als er tijd "over" is, steken we die in de 9533. Van de 6662 is zo ongeveer de gehele bagageruimte (achterin) vervangen. Bij de RDW keuring vorig jaar had de keurmeester een opmerking over de kruizen die voor stevigheid achter de achteras zorgen. Deze zijn vrij moeilijk zichtbaar zonder de beplating te verwijderen, maar hij zag dat ze in een twijfelachtig staat waren.

We zijn begonnen met het verwijderen van de beplating. Wat bleek? De keurmeester had meer dan gelijk. Niet alleen het kruis dat hij zag was slecht, ook een ander kruis en de balken waar de kruizen op vast zitten waren totaal verrot. Toen we eenmaal aan de slag waren besloten we de hele vloer er maar uit te halen, dan konden we het in één keer goed aanpakken. Hier en daar was het houtwerk ook zacht geworden. Bij het verwijderen van de vloer kwamen we natuurlijk ook nog wat rot ijzer tegen.

Om een lang verhaal kort te maken: we hebben uiteindelijk zo ongeveer de gehele bagageruimte vervangen. Na veel laswerk hebben we er een compleet nieuwe vloer in gemaakt. Dat vroeg nog wat creativiteit omdat de originele bouten waad de vloer mee vastzit niet meer leverbaar zijn. Na wat speurwerk is daar een uistekende oplossing voor gevonden. De boel zit nu weer in elkaar. We zijn nu aan het sparen voor nieuw linoleum om hem echt helemaal "af" te maken.

Aan de 9533 is wel degelijk gewerkt. De rotte delen onder de achterpet en onder de accubak zijn inmiddels allemaal vervangen en staan allemaal in de grondverf. De delen onder de pet staan zelfs weer in de aflaak (afkomstig van DAF), zodat de pet er weer op kan. Het lijkt ons nog veel werk om de boel weer te monteren, veel popnagelwerk.

De komende weken hebben we nog wat laswerk en tectyleerwerk aan de 6662. Deze bus moet in de loop van augustus weer gekeurd worden. We willen graag weer de complimenten van de keurmeester krijgen en daarvoor is het nodig nog wat kleine delen te vervangen. We pakken het altijd in één keer goed aan zodat we voor vele jaren klaar zijn. De 6888 gaat op korte termijn op de chassisreiniger waarna we deze bus verder ontroesten en in de tectyl gaan zetten. In elk geval moeten de "hoepels" onder de spatborden van deze bus vervangen worden, die zijn rot.

Aan de 9533 kunnen we dus wat minder tijd besteden de komende tijd. In elk geval gaan we de gegrondverfde delen in de aflak zetten en weer het één en ander monteren. Vervolgens gaan we aan de rechterzijkant achter de achteras verder. Daar zit nog aardig wat narigheid. We gaan de bus "rond, zodat we uiteindelijk links achter weer uitkomen. We zijn dan wel een tijdje verder….. Natuurlijk houden we u met dit dagboek op de hoogte.




FEBRUARI 2005

Op dit moment (1 maart 2005) hebben we de bovenste rondingen weer gelast en geconserveerd en zijn we druk bezig met de onderkant van de accubak. Dat valt nog niet mee, maar komt weer goed. Zodra de temperaturen weer wat beter zijn lakken we de boel af en monteren we de pet weer (zien we wel een beetje tegenop, wie helpt?

Onderkant van de accubak

Oud ijzer...

Achter de uitstapdeur

Hoek linksboven

Wielkuip rechtsachter

Linksachter

 

Zou-ie ooit weer mooi worden ?

 



DECEMBER 2004

In december was het interieur grotendeels klaar. We zijn toen begonnen met het aanpakken van de carrosserie, die op een aantal plaatsen zichtbaar slecht was. Omdat we denken (en hopen) de de 9533 het slechtst is aan de achterkant, zijn we daar begonnen, dan kan de rest alleen maar meevallen. We hadden inmiddels aardig wat ervaring opgedaan met de restauratie van de 6662. Beginnen betekent in dit geval de beplating verwijderen (uitboren) en schoonmaken van het ijzerwerk. Na al die jaren had zich behoorlijk wat vuil verzameld, dat kunt u zich voorstellen.

Vooral het verwijderen van de "pet" aan de achterkant was een hele klus. We hebben echt honderden popnagels uitgeboord, waarna het een uitdaging was om de polyester delen zonder schade los te halen. Onder de beplating zit zogenaamde butyleenkit, deze kit is zelfs na 20 jaar nog zacht. Na veel gepriegel en gevaar voor het breken van de achterruit hebben we uiteindelijk de pet met 3 man gelicht. Hij ligt nu op de grond. Onder de pet kwam heel wat narigheid naar voren, maar dat ziet u wel op de foto.

Onder de accuruimte zitten een aantal kokers die totaal verrot zijn en niet gemakkelijk los willen. Met veel geduld hebben we alles losgeslepen, gehamerd en ontroest. Natuurlijk zijn we begonnen met het verwijderen van alles dat aan het ijzer vast zat, zoals bedrading, de vloer waar de accu's op staan etc.

De accubak

Achter het linkerachterwiel

Linksachter

De vloer

Achterbeplating deels gedemonteerd

 



OKTOBER 2004

In oktober 2004 zijn we begonnen met de 9533. Hoe gek het ook klinkt, we zijn begonnen met het interieur. Op dat moment konden we met een sloopbus wat bekledingsdelen ruilen. Dat hebben we met 2 handen aangepakt en alle matige delen geruild. Onderschat niet hoeveel werk het is om een bank op te knappen, demonteren, schoonmaken, conserveren en monteren kost gauw een uurtje of 3, een hele avond dus. Bij de meeste banken hebben we nieuwe panelen en handgrepen gemonteerd, die we nog nieuw konden kopen (een rib uit ons lijf). Daarnaast hebben we diverse kleine dingen aangepakt, zoals bordjes met nooduitgang gemonteerd, diverse gebruiksschades hersteld, schotten vastgezet met originele boutjes, de handgrepen aan het plafond vervangen etc etc.


CONCLUSIE

De 9533 is nog lang niet klaar. Sterker nog, we denken nog wel een paar jaar nodig te hebben voor de 9533 weer in de staat is van ongeveer 1987, toen hij een jaartje of 4 in dienst was. Dat is ons uiteindelijke doel. Dat willen we graag samen met u bereiken. Mail ons gerust!

 


Ga naar: MB200 homepage | busmuseum.nl homepage | SVA homepage | OV markt